Okategoriserade

Turkiskt bad – eller ”Hamam”

In i dimman – om njutningen att dyka in i en hamam

Vi älskar hamam, den gamla turkiska traditionen av bastu. Dimmigt av ånga, mörkt, en behaglig värme och ljuvliga dofter. Följ med till några favoriter.

Finns det något mer underbart än att komma in i en bastu? Koppla av, känna värmen krypa in i hela kroppen och bara slappna av. Alla spaanläggningar och spahotell har ofta flera bastus eller ett helt bastulandskap.

Hamam är en urgammal turkisk tradition från det osmanska riket och kallas också för turkiskt bad. Det var ett sätt att umgås, ofta män och kvinnor var för sig. Nuförtiden är det ett välkommet inslag i vardagsstressen och ett tillfälle att verkligen njuta av att göra ingenting.

Turkiskt bad - eller "Hamam"

Vackert och stämningsfullt på Romantik Roewers Privathotel på Rügen

Några ställen har alldeles underbara hamam. Ställen vi längtar efter, vill återvända till och där vi alltid känner oss nöjda när vi checkar ut. Ett sådant ställe är Roewers Privathotel i Sellin på den nordtyska ön Rügen. Här är hela miljön, omgivningen och de gamla pampiga byggnaderna den perfekta inramningen på en spahelg. Maten är fantastisk, Rügen är fantastiskt och bastulandskapet är en oas av avkoppling. Här bastubadar män och kvinnor tillsammans, för så gör man i Tyskland. Imman ligger tjock och det är knäpptyst i bastun. Från spaavdelningen har man utsikt över en vackert anlagd park och man ser årstidsväxlingarna genom de stora panoramafönstren.

Gammaldags charm på Varbergs kusthotel

Ett av våra mer kända svenska favoritspa med en under bar hamam är Varbergs Kusthotell. Här är själva spaavdelningen helt enorm med olika upplevelser och det finns ett stort bastulandskap. Hamam är en favorit här. Den är mörk och magiskt tyst med en stjärnhimmel som skymtar fram i dimmorna från den väldoftande ångan. Här är temperaturen behaglig och man kan sitta länge och bara känna sig avslappnad, ren och fräsch. Hit åker vi ofta, då paketvistelserna här ofta är väldigt prisvärda.

Trendigt och mysigt på Ystad Saltsjöbad

Längst ner i söder, vid Östersjön ligger Ystad Saltsjöbad som är ännu ett av våra välbesökta spahotell. Här kan man relaxa både ute och inne, vid brasan eller med utsikt över Östersjön. På Ystad saltsjöbad har man valt att separera ångbastun mellan män och kvinnor. Ingången är från respektive omklädningsrum och om man kommer en dag mitt i veckan kan man ibland vara alldeles ensam i den ångande, väldoftande bastun.

Anrika Gellert i Budapest

Nu är ju hamam egentligen turkiskt, men de absolut bästa upplevelserna vi haft är tveklöst i Budapest. Hela Budapest är känt för sina badanläggningar och spa och badtraditionen här sträcker sig hundratals år tillbaka. Här finns det badhus och badanläggningar för alla smaker i gamla, pampiga byggnader med vackra interiörer och palatsliknande salar. Alla är givetvis utrustade med olika bastus och hamam. Budapest bjuder på många favoriter men ett besök på anrika Gellert blir det varje gång vi är i staden. Efter många bad i alla temperaturer slinker vi in i ångbastun bland alla sorters människor och njuter av den mentoldoftande ångan, som har en både uppfriskande och avkopplande effekt. Här finns både inomhus och utomhuspool och atmosfären är genuin, gammaldags och oerhört rogivande.

Hamam är underbart rogivande. Vi njuter, hämtar krafter och återvänder till vardagen, rena, fräscha och med nya upplevelser.