Okategoriserade

Bastu – eller sauna

Bastubadandet en härlig tradition med svensk/finska rötter

Är man från Norden så lär man med största sannolikhet någon gång under sitt liv åtminstone en gång ha testat att bada bastu. Vart bastubadandet började finns tvetydigheter om men många anser att Finland är bastubadandets ursprungsland men sen Sverige och Finland varit samma land under cirka 700 år så kan man faktisk säga att bastubadandet har sitt ursprung även i Sverige.

På finska heter bastu Sauna och detta är ett ord som används även i många andra länder. För er som ännu inte kommit i kontakt med en Bastu så är detta ett litet utrymme, oftast med träväggar som är uppvärmt till mellan 70-120 grader. Från början så var basun uppvärmd med hjälp av en liten kamin inne i själva bastun, ofta brände man björkved som har hög energitäthet och som således brinner länge. Numera är de flesta bastustugor och rum upphettade med hjälp av elektricitet.

Bastu i kombination med badsjö

Bor man på landet i Finland har man garanterat en egen bastu, landet kallas för de tusen sjöarnas land och ofta placeras bastun nere vid sjön så att man bara kan öppna dörren och springa rätt ut i vattnet för att svalka sig. På vintern är det även vanligt att man sågar upp ett hål i isen och badar isvak i samband med bastubadandet, vi har testat det men det är inte riktigt vår grej. Det blir en väldigt stor chock när du kommer ut från värmen och rätt ner i det kalla vattnet men för de som gillar det så sägs det ha positiva effekter för hälsan då det främjar blodcirkulationen.

Varning för ”bastuknäppa”

Vid allt för höga temperaturer under allt för lång tid kan vissa individer uppleva vad som i folkmun kallas för ”bastuknäppa”. Detta kan låta förunderligt men är egentligen inget annat än värmeslag. Värmeslag uppstår när kroppen blir för varm och inte kan göra sig av med överskottsvärme genom svettning. Risken är större vid fuktig miljö så även om det kan kännas bra med fukt i bastun så är faktiskt risken större för värmeslag i bastun om luften är torr än om den är fuktig.  Var uppmärksam på om du får huvudvärk, känner dig trött och yr. Detta är de första tecknen på ”bastuknäppa”. Händer detta då bör du snarast gå ut ur bastun och kyla ner dig långsamt samtidigt som du dricker svalkande vatten med salt för att återställa vätskebalansen och sänka kroppstemperaturen.

Positiva effekter

Bastubad ökar cirkulationen vilket har stora fördelar för kroppen, framförallt om du har nedsatt cirkulation. Värmen hjälper dessutom till med svettning som i sin tur transporterar ut slaggämnen ut ur kroppen, detta avlastar kroppens reningssystem så som lever och njurar och kan göra att du känner dig pigg och fräsch samtidigt som organismens funktion stärks. Många anser också att detta har positiva effekter för immunförsvaret.